diumenge, 17 de juliol del 2011

Avui, pebreres facides. Voleu dinar?

La forma de menjar-les més genuina és "a mòs redó": n'agarres una amb la mà i li poses una 'tallaeta' de pa baix per a que l'oli no et xorre damunt, i a disfrutar.
Aquest dinar era ideal per passar la família el dia a la mar, o quan la gent anàvem "a defora": amb un mínim de traça, tenies un menjar complet, saborós i net. Per acabar, una bona 'tallà' de meló o quatre 'ciriuelos'

Personalment, veig un sacril·legi els que es mengen la pebrera amb plat i coberts, com si disseccionaren un conill de les índies. En fí, coses de l'etiqueta...

Pebreres farcides:
=================
Ingredients:
- una cabeça d'alls
- pebreres -20- (3 kg)
- tomaques -3 kg-
- fesols de careta -3/4 kg-
- jolivert
- recorte (tonyina) -3/4 kg-
- arròs i oli

Les pebreres es tallen la vespra -s'han de fer un poc músties-,primer es netegen amb aigua i sal, es talla la part de dalt i es buiden; es posen cul per avall i s'esguiten amb sal per dins i per fora.
La tonyina es posa en remulla (unes 2 hores) mentre trossegem els ingredients, i li canviem l'aigua 3 vegades, es llava i es trosseja amb bona cosa d'aigua.
La tomaca es pela i es talla a trossets sense llevar les vinces (6 o 7 tomaques). Deixem 6 o 7 tomaques per posar-les baix i damunt.
Els fesols es trenquen i es llaven.
Els alls, a trossets.
Un grapat gran d'arròs per cada pebrera i n'afegim 2 grapats més. Mesurem l'arròs en un got; per cada got d'arròs, 2 dits d'oli.
Posem l'oli al foc, els alls, la tonyina ben escorreguda i la fem ben fregida, els trossets de pebrera (unes quantes voltetes), aboquem la tomaca, la deixem bollir, afegim els fesols. Ho deixem a foc mínim al voltant de 1/2 h. Quan encara queda un poquet de "caldo" s'aboca l'arròs i es meneja. S'ha de quedar un poc de "caldo"; si la tomaca no té prou suc, li afegim un poquet d'aigua mentre està coent-se.
Part de les tomaques que hem apartat les tallem (mig dit de grossària), i les posem al cul de la cassola. Col.loquem damunt les pebreres i posem la mescla a cullerades (abans d'omplir-les tastem la mescla per si no té prou sal) Amb la resta de les tomaques (un dit de grossària) les tapem.
Tapem la cassola amb paper d'estrassa (banyat pels 2 costats) i al forn (a 180º, unes dues hores com a mínim.
Espere que ixquen bones. Bon profit !!
(Mari Carme Mestre. Facebook)



3 comentaris:

  1. Ràpid: que algú apunte la recepta de les "pebreres facides", que cada volta se'n veuen menys, i no sabeu quan bones estan! Als meus amics que em visiten per l'estiu a la caseta de la mar els encanta tastar-les.

    ResponElimina
  2. Pebreres farcides:
    Ingredients:
    una cabeça d'alls
    pebreres -20- (3 kg)
    tomaques -3 kg-
    fesols de careta -3/4 kg-
    jolivert
    recorte (tonyina) -3/4 kg-
    arròs i oli
    Les pebreres es tallen la vespra -s'han de fer un poc músties-,primer es netegen amb aigua i sal, es talla la part de dalt i es buiden; es posen cul per avall i s'esguiten amb sal per dins i per fora.
    La tonyina es posa en remulla (unes 2 hores) mentre trossegem els ingredients, i li canviem l'aigua 3 vegades, es llava i es trosseja amb bona cosa d'aigua.
    La tomaca es pela i es talla a trossets sense llevar les vinces (6 o 7 tomaques). Deixem 6 o 7 tomaques per posar-les baix i damunt.
    Els fesols es trenquen i es llaven.
    Els alls, a trossets.
    Un grapat gran d'arròs per cada pebrera i n'afegim 2 grapats més. Mesurem l'arròs en un got; per cada got d'arròs, 2 dits d'oli.
    Posem l'oli al foc, els alls, la tonyina ben escorreguda i la fem ben fregida, els trossets de pebrera (unes quantes voltetes), aboquem la tomaca, la deixem bollir, afegim els fesols. Ho deixem a foc mínim al voltant de 1/2 h. Quan encara queda un poquet de "caldo" s'aboca l'arròs i es meneja. S'ha de quedar un poc de "caldo"; si la tomaca no té prou suc, li afegim un poquet d'aigua mentre està coent-se.
    Part de les tomaques que hem apartat les tallem (mig dit de grossària), i les posem al cul de la cassola. Col.loquem damunt les pebreres i posem la mescla a cullerades (abans d'omplir-les tastem la mescla per si no té prou sal) Amb la resta de les tomaques (un dit de grossària) les tapem.
    Tapem la cassola amb paper d'estrassa (banyat pels 2 costats) i al forn (a 180º, unes dues hores com a mínim.
    Espere que ixquen bones. Bon profit !!
    (Mari Carme Mestre. Facebook)

    ResponElimina