divendres, 18 de gener del 2019

Per la nostra taronja.



Des del segle XVIII la taronja ha dut riquesa i 
prosperitat a les nostres terres i a la seua gent.
Ara la taronja valenciana, la millor del món, està greument amenaçada per una competència totalment injusta dels mercats forans, i una explotació indecent i estèril per part de productors i comerços locals.

¿Quina cosa pensen de la dignitat dels llauradors…
  • … els magatzems que fixen uns preus totalment vergonyosos (en pessetes, per a què semblen preus elevats!), i que a més a més no ofereixen cap garantia de pagament de les taronges que s’emporten?
  • … els magatzems que paguen jornals de misèria als collidors, o deixen que el subcontractament actue sense cap control sobre els inmigrants i altres col.lectius vulnerables?
  • … els magatzems que no tenen escrúpols en aprofitar qualsevol argúcia legal per posar les taronges importades com a pròpies de València, i etiquetar-les com a tal?
  • ... els comerços que no deixen passar els guanys de la venda final al productor, amb diferències superiors al 1000% 
  • … els sindicats que no denuncien ni actuen sobre situacions d’abús laboral?
Des de les corporacions locals haurien de prendre més iniciatives. Cal ser conscients de què nosaltres mateix podem arribar a fer més per la nostra agricultura, i començar a fer front a les amenaces que fan perillar aquesta font de riquesa tan nostra. La taronja valenciana hauria de fer front a les importacions dels mercats extrangers, que porten varietats més inferiors i mediocres; i també a la degradació del nostre terme, al deteriorament dels jornals dels seus llauradors...
Des dels nostres pobles hauriem d’exigir:
  • Una denominació d’origen que establisca els estàdards de conreu i producció de la taronja de València.
  • Un segell de bones pràctiques adreçat als productors que certifique que els seus processos d’obtenció i comercialització de la taronja valenciana s’ajusta als paràmetres professionals i ètics propis de la nostra societat (aquest exemple pot ser un model a seguir).
  • Un etiquetatge clar i fiable on els consumidors pugam constatar que la taronja valenciana que es mostra als aparadors dels comerços tenen un segell de qualitat que certifica la seua denominació d’origen i que disposa del segell de bones pràctiques.
  • La formació d’una entitat oficial reguladora d’aquests aspectes, a partir d’aquelles terres i ciutats on la taronja és el seu senyal d’identitat (Carcaixent, Borriana, la Safor… ), per a què canalitze totes les accions encaminades a potenciar, protegir i divulgar la indústria de la taronja valenciana.
Cal doncs més voluntat política a les nostres institucions locals i comarcals, i no dependre únicament del que decidisquen des de Madrit o Brusseles.
Cal mantindre la nostra oferta de qualitat i excel.lència.

Tenim el producte.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada